Bæredygtige møbler

Funktionelle, holdbare og bæredygtige møbler lavet i Aarhus.

Om TAPGANG

I 2018 blev jeg inspireret til at starte den lille møbelvirksomhed TAPGANG. Jeg var lige begyndt på uddannelsen til snedker, helt opslugt af træets muligheder og fik efter kort tid en instinktiv lyst til engang at skabe mine egne, bæredygtige møbler.

 

Det unikke ved TAPGANG er, at designeren og snedkeren er én og samme person. Fra idé til tegning, under den nøjsomme udvælgelse af bæredygtigt træ, til værkstedet og til det færdige møbel står i stuen, er det de samme hænder, der arbejder. Og jeg nyder at være med i alle processerne.

 

I løbet af denne tilblivelse kommer også de små forskelle til udtryk i hvert stykke træ, og det giver liv til det enkelte møbel på en unik måde. Derfor er der heller ikke to af møblerne fra TAPGANG, der er ens.

Rub og stub er nyt og holdbart

Store danske møbeldesignere har i mange år været min inspiration, men jeg ønsker at bidrage med noget nyt samtidig. Ligesom mange på den moderne restaurantscene bestræber sig på at følge årstiderne, bruge lokale råvarer og udnytte hele produktet, ønsker jeg at tage den tankegang med til møbelindustrien. De minimale mængder træ, som ikke kan bruges i møblerne fra TAPGANG, forsøger jeg at anvende til upcycling på anden vis.

 

Min vision er at skabe bæredygtige møbler, der holder i generationer og ældes smukt, er elsket inventar i hverdagen og på tidløs manér matcher alsidig indretning. De subtile detaljer, som højner møblets kvalitet og understreger det ærlige håndværk, er vigtige for mig og derfor et kendetegn ved TAPGANG.

 

Jeg producerer møblerne i Aarhus med traditionelt møbelsnedkerhåndværk og moderne, innovativ teknologi. Derudover er alt træ, jeg bruger, både FSC-godkendt og europæisk. Jeg vil nemlig åbne folks øjne for de europæiske træsorters store potentiale og varierende udtryk, så vi slipper for at belaste klimaet ved at importere træ fra den anden side af Jorden.

Bæredygtige møbler. Detalje fra Jalousi Kuben. Finer af brunkerneask.
Illustration af blad fra europæisk ask. Ask er en hurtigtvoksende træsort - ideel til fremstilling af bæredygtige møbler.
TAPGANG anvender udelukkende træ fra europæiske træsorter.
Fremstilling af bæredygtige møber.
Møbel fremstillet af miljøvenligt træ.

Bæredygtighed i møbeldesign
– Et ansvarligt valg for fremtiden

Som møbelsnedker er jeg passioneret omkring at designe og producere smukke og funktionelle møbler, der er skabt med miljømæssigt ansvarlige materialer og teknikker, og som kan holde i generationer.

 

Helt konkret handler bæredygtighed i møbelindustrien om, at man fra start til slut i skabelsen af møblet sikrer en minimal påvirkning af miljøet. Det betyder, at både dyrkningen, produktionen og fremskaffelsen af materialerne belaster miljøet så lidt som muligt. At de håndværksmæssige teknikker undervejs i produktionen er så miljøvenlige som muligt, og at møblerne er holdbare, så de ikke går i stykker og bliver smidt ud efter blot få år. Og sidst – men ikke mindst – skal stilen være tidløs, så folk har lyst til at bruge møblerne i mange, mange år. Dét er bæredygtighed, der vil noget i min optik.

 

Jeg anvender derfor kun lokale træsorter, der er dyrket og behandlet på en miljøvenlig måde – det kan fx være bøgetræ, eg og ask. De træsorter finder jeg æstetisk tiltalende, og det er vigtigt for mig at skabe møbler, der rummer begge dele – både bæredygtighed og æstetik.

 

For det er faktisk kernen i det, jeg tror på: At det er vigtigt at skabe møbler, der ikke bare ser godt ud, men også er ansvarligt fremstillede og bidrager til en bæredygtig fremtid. Derfor er jeg altid på udkig efter nye og innovative miljøvenlige materialer og teknikker, der kan bruges i møbelproduktionen.

 

Så hvis du som kunde er villig til at betale lidt mere for at investere i et møbel, der både er smukt, holdbart, unikt og miljøvenligt fremstillet, er du kommet til det rette sted.

Miljøvenlig møbelproduktion til alle behov

Bæredygtighed i møbelfremstilling handler om at tage ansvar for, at ens møbelproduktion er så miljøvenlig som mulig. Det vil sige, at vi udnytter Jordens ressourcer så skånsomt, at vores klode ikke tager skade, så den også kan være til gavn for fremtidige generationer. Når man vælger en snedkervirksomhed med bæredygtighed i fokus, er det derfor godt at vælge en med de ansvarlige certificeringer.

 

Træ er et vidunderligt, miljøvenligt råstof og en fornyelig ressource. For TAPGANG er miljøvenlig møbelfremstilling i særdeleshed ensbetydende med at bruge lokale og certificerede varer, så produktet bliver et, man som kunde kan være stolt af at have købt. Lokale varer er europæiske varer, uanset om det er massivt træ eller pladematerialer. Certificerede varer er f.eks. et FSC- og/eller PEFC-varemærke, hvilket betyder, at skovdriften er foregået ansvarligt og forhindrer afskovning.

Måske har I lagt mærke til, at jeg altid skriver, at det træ, jeg bruger, er FSC-certificeret. FSC-mærket sikrer, at der ikke fældes mere træ til produktet, end skoven kan nå at reproducere, og at dyr og planteliv beskyttes. Jeg bruger kun træ fra europæiske skove.

 

 

TAPGANG logo - outlined
TAPGANG logo - outlined

TAPGANG

 

Møbel og Design Studio, Aarhus
Troels Schack

 

Herluf Trolles Gade 7A,
8200 Aarhus N

 

CVR: 39727757

Grafisk design – Nis Gersbøll